Sarroca de Lleida

  • El poble
  • Imatges
  • Mapa
  • Festes

Arribant de Lleida per l’Eix de l’Ebre, el primer poble del Segrià Sec és Sarroca de Lleida. Ens trobareu sobre un petit altiplà accentuat per la Vall Major. Entrant per la carretera, atureu-vos abans del pont fins divisar una bona vista del Castell. El veureu fàcilment ja des de l’arribada, tot i que aquesta és una de les millors vistes.

Passant pel pont, no us esteu de fer parada al Casal o al Restaurant El Racó, d’on són ben conegudes les carns a la brasa i el bon tracte amb els clients. Seguint pel Raval, no trigareu a arribar a la Plaça del Portal. Aneu a mà esquerra per trobar els safarejos, una peculiar construcció de principis del segle XX dividida en quatre cossos: esbandir, ensabonar, rentar i un quart especialment per les borrasses, els llenços que encara avui s’empren per aplegar les olives.

Tornant cap a la Plaça, seguiu per Carrer Major fins la Plaça Mestre Costa, veïna de l’Església de Santa Maria de l’Assumpció, de la qual podreu admirar l’estructura gòtica i la portalada plateresca del Segle XVI. Des de l’ombra de l’església, doneu la volta per entrar al Carrer del Calvari, el qual us conduirà al Castell, la millor part de la visita.

Pujant una petita pendent arribareu sobre el talús, on trobareu les ruïnes d’aquesta construcció, la qual es creu es va erigir durant el Baix imperi Romà i que els àrabs van fortificar per protegir-se dels atacs. Si fa un bon dia, no us serà difícil divisar la Seu Vell de Lleida, a més d’una bonica postal de la Vall del Segre.

La visita dura una estona, mentre admireu murs, finestrals, pòrtics i lleoneres, tots d’època gòtica. No oblideu les voltes subterrànies, les quals són les restes més antigues, i què donen una idea de la importància del Castell.

Tot i ser un poble més aviat petit, Sarroca de Lleida compta amb tres molins d’oli: Agrícola Sarroquina, Veà i Simbionatur són tres exemples d’empreses privades exportadores i orientades al públic gourmet.

Sarroca forma part de l’associació de l’Espai Natural d’Utxesa, el qual té una notable importància ornitològica i incomparable atractiu. L’espai es va formar artificialment amb la construcció d’un pantà destinat a la producció d’energia elèctrica, en el qual nombroses espècies d’aus van trobar un hàbitat especialment adient. A l’oficina de Turisme, gairebé cada cap de setmana, s’hi organitzen visites guiades i activitats de difusió per a tota la família (més informació).

Recull d’imatges de Sarroca de Lleida

Mostra Ruta local Sarroca de Lleida en un mapa més gran

Festes Majors:

  • La Festa Major d’hivern es celebra per Sant Antoni (17 de gener)
  • Festa Major d’estiu, per la Mare de Déu d’Agost, 15 d’agost.

Podeu descarregar un fulletó informatiu sobre Sarroca de Lleida.

Veure més activitats de Sarroca de Lleida.