Maials

  • El poble
  • Imatges
  • Mapa interactiu
  • Fires i festes

Maials és el municipi més gran del Segrià Sec. Situat a l’encreuament de l’eix de l’Ebre amb la ruta d’Aragó, aquest és la imatge de les Garrigues al Segrià: un poble treballador, ple d’història i de tradicions.

El nucli s’estén cap a llevant des del turó on s’aixeca la Vila Closa, lloc de visita obligada per conèixer l’antiga església de Santa Maria, els antics carrerons, portals i l’antiga muralla, construïts amb pedra seca i d’estil i arquitectura medievalitzant.

Tot passejant, dirigiu-vos cap a la fàcilment visible església barroca de l’Assumpció, i atureu-vos a admirar-ne les columnates, planta i la torre de campanar.

Un cop conegueu l’església, doneu un tomb pels carrers de l’entorn, on us esperen més cases i carrers de pedra seca, a més de bars i terrasses, què us oferiran gustoses i refrescants parades.

Després de tastar un bon berenar amanit amb el nostre oli més verd i si us agrada el dolç, no us deixeu perdre les tradicionals orelletes o la truita d’ametlles. No us en penedireu!

Després de la pausa, apropeu-vos a la Cooperativa, la qual és coneguda per ser la més gran de les Garrigues Històriques i una de les més important productores d’oli d’oliva de Catalunya. No us deixeu perdre la nova agrobotiga, amb varietat de productes de la terra. La visita és especialment recomanable pels volts de la tardor quan, en època de collita de l’oliva, s’hi organitza la coneguda Fira de l’Oli Verd i es pot gaudir de l’oli més jove i preuat.

No podeu marxar sense abans passar per la Plaça Eliseu de Sales, fent camí cap a l’Ermita de Sant Sebastià i el seu entorn, una obra popular que governa el poble des del sud, on descobrireu la millor vista de Maials i les contrades, el millor comiat per un poble que us convida a tornar.

Recull d’imatges de Maials

Festes de Sant Sebastià el 20 de gener.

Festes de Santa Maria el 15 d’agost.

Fira de l’oli verd el tercer cap de setmana de novembre.

El municipi de Mails disposa d’una pàgina web pròpia on podreu aprofundir en la seva història, patrimoni i tradicions.

Podeu descarregar el fulletó guia de Maials.

Veure més activitats de Maials.