Llardecans

  • El poble
  • Imatges
  • Mapa interactiu
  • Festes
Situat al bell mig del Segrià Sec, a raser de la circulació de l’Eix de l’Ebre s’aixeca Llardecans, un poble recollit i acollidor.

Venint de Maials, i tot entrant pel Carrer del Raval, trobareu la primera parada al par de les Basses, lloc d’esbarjo per infants i de descans pels grans. D’aquest poble en destaquen les pastisseries, reconegudes per la seva qualitat en especial els Calaixets, els Carquinyolis i els Braços de Gitano.

Llardecans és també conegut per les dues esglésies. La més cèntrica és la Mare de Déu de Loreto, la nostra patrona, la qual dóna la benvinguda als carrers de la Vila Closa, antic nucli urbà del poble; i on ben a la vora trobareu la segona, consagrada a Santa Maria, la qual aixeca orgullosa la seva torre per sobre l’hortizó.

Seguiu el Carrer amunt, a mà esquerra mirant l’església, per arribar-vos fins el mirador del Castell, on a més de les restes d’aquesta construcció, us trobareu amb una fantàstica vista de bona part del terme i cartells indicadors que us detallaran la visió.

Fent baixada pel Carrer Major, tot anant cap  a la Plaça dels Arbres, podeu localitzar, si presteu atenció, l’antiga Farmàcia de Cal Tomàs del Potecari, fundada al 1846 i que és la més antiga de Catalunya què mai ha canviat la seva ubicació. Tot i que la visita no està permesa sense avís previ, aquesta val molt la pena. A la Farmàcia encara ara s’hi poden trobar les àmfores, pots i ceràmiques de tota mena les quals s’empraven per fer les antigues mescles guaridores, a més a més del mobiliari original, amb tots els armaris i el mostrador on s’atenien les visites.

L’entorn del poble també guarda algunes sorpreses. A més a més del paisatge d’oliveres i construccions de pedra seca, a Llardecans s’hi troba l’Arc d’Adà i l’Ermita, una peculiar construcció a la qual s’arriba sortint pel Carrer de Lleida i recorrent uns quatre quilòmetres per la boscosa Vall dels Figuerals.

De tornada al poble, arribeu-vos a la Plaça i al Carrer de Flix, on trobareu la Cooperativa Verge de Loreto, d’on no podeu oblidar una provisió del conegut Rajolí d’Or, oli de grans propietats i qualitat reconeguda, el qual farà les delícies de qualsevol àpat i que us obligarà a tornar ben aviat.

Recull de fotografies de Llardecans

Festa de Santa Maria el 15 d’agost.

Festa de Sant Josep el 19 de març.

Festa de la mare de Déu de Loreto el 10 de desembre.

Podeu descarregar un mapa guia de Llardecans.

 Activitats a Llardecans