Les viles closes de Maials i Llardecans

Retorna a l’època medieval passejant per les nostres viles closes

Maials i Llardecans són les dues viles del Segrià Sec. Tots dos municipis, molt propers l’un respecte l’altre, comparteixen un mateix origen en el temps, quelcom que ha deixat grans semblances en els seus centres històrics, conegudes com les Viles Closes.

Són aquestes l’origen de les dues poblacions, antigament fortificades per muralles avui ja majoritàriament desaparegudes, igual que els seus castells, del qual només se’n conserven algunes restes a Maials. Tot i haver perdut llurs edificacions més significatives, les dues viles closes són plenament mereixedores d’una visita ben aprofundida per impregnar-se de l’ambient medievalitzant que regna en els nombrosos carrerons i raconades dels centres històrics.

La Vila Closa de Llardecans

DCIM100MEDIADJI_0005.JPG

Situada al bell mig del poble, la Vila Closa de Llardecans és formada pels antics carrers entorn el castell, el qual era al límit nord del nucli. Aquest espai encara avui manté un ambient especial de poble històric, amb les seves dues esglésies i les restes del Castell.

Desplegueu el següent menú per observar la galeria fotogràfica de la Vila Closa de Llardecans

  • Veure fotografies
 

La visita s’inicia a la Plaça dels Arbres, centre urbà de la vila i des d’on podeu accedir fàcilment a tots els racons. De la Plaça estant, dirigiu-vos al Carrer de la Mare de Déu de Loreto, on fàcilment divisareu la gran nau de l’Església de la Mare de Déu i l’estàtua de la Verge. Des d’aquí, cap al Carrer de Sant Isidre, un dels racons més bonics del Segrià Sec, estret i amb gairebé totes les façanes ben conservades en pedra, en trànsit cap a la Plaça de l’Església.

Entre la silueta dels edificis no trigareu a divisar el campanar de l’Església de Santa Maria, d’ornamentada façana gòtica i esvelta figura, la qual us dona la benvinguda cap al Carrer Vila Closa. Resseguiu-lo per la suau pujada fins el mirador del Castell, on trobareu una vista panoràmica del terme i els pobles veïns. Fixeu-vos en els cartells per descobrir els diferents racons del terme i conèixer una mica més els espais.

Fent tornada, baixeu fins el Carrer Nou i el Carrer dels Quatre Cantons. Estigueu atents a la baixada, on descobrireu una placa en record d’un missioner local, abans de trobar-vos amb l’antiga església de Cal Tomàs del Potecari, la qual és la més antiga de Catalunya mantinguda al mateix lloc sense variació. Tot seguit, de nou a la Plaça dels Arbres, podeu aturar-vos a agafar forces abans de dirigir-vos cap a Maials.

Desplegueu el següent menú per observar el mapa de la Vila Closa de Llardecans

  • Desplega un mapa

La Vila Closa de Maials

santamaria_vilaclosa_web

Situada al nord-oest del nucli urbà, la Vileta és un exemple extraordinari de l’arquitectura tradicional, un espai on tots els visitants descobreixen vells portals, portes ornades, balcons i tota mena d’edificis testimoni de la prosperitat que baronia va gaudir durant l’època medieval.

Desplegueu el següent menú per observar la galeria fotogràfica de la Vila Closa de Maials

  • Veure fotografies

Arribant de Llardecans, us recomanem iniciar la visita pel Carrer Barceloneta, davant la monumental nova església de Santa Maria, on trobareu fàcil aparcament, ja ben envoltats de l’inconfusible ambient maialenc. Un cop a la Plaça, resseguiu la suau pendent del Carrer Major cap a la Plaça Major, on podeu fer la primera parada per admirar els casals que formen la plaça, un dels quals forma una passera després del destacable mur del Carrer la Palla.

Des de la Plaça, agafeu les escales del Carrer Vilaclosa, les quals us portaran a la placeta del mateix nom. Estigueu atents a la pujada, ja que a ma dreta descobrireu l’accés a l’antiga església de Santa Maria (segle XIII). Per accedir-hi heu de demanar-ho al telèfon de l’Ajuntament (973 130 004), tot i que les principals restes són visibles des del carrer.

Seguint les escales, arribeu al centre històric del municipi, i ràpidament s’hi observen les antigues cases, paviments, portalades. Des de la Plaça Vilaclosa deixeu-vos endur per l’ambient i passejeu pels carrerons abans d’avançar cap al Carrer Costa, on es conserven les darreres arcades de l’antic Castell de Maials, i des d’on es regala una extraordinària vista de la plana i en dies clars, s’hi divisen els pobles de la vall del Segre i fins i tot la Seu Vella i les serres prepirinenques.

De tornada, podeu resseguir el Carrer Costa cap al Carrer la Palla i el Carrer la Vall, on no us abandonaran les tradicionals construccions de pedra, amb les seves fantàstiques façanes, per arribar de nou a la nova església de Santa Maria. Atureu-vos ara a admirar la monumental construcció i magnífica portalada, abans de tornar cap al Carrer Barceloneta i arribar-vos fins els cafès de la Plaça Eliseu de Sales (un notable professor local, fundador de la Unió Recreativa Maialenca), a fer un descans i reposar forces després de la passejada.

Desplegueu el següent menú per observar el mapa de la Vila Closa de Maials

  • Desplega un mapa