Mesures en l’àmbit d’empresa i la lluita contra la Covid19

Des del Consorci GLOBALleida ens fan arribar un resum de les principals mesures aprovades en l’àmbit de l’empresa i la lluita contra la Covid19

Ajut de fins a 2.000€ del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat

El termini s’obre el dia 1 d’abril fins a exhaurir fons. Es tramitarà telemàticament al web del Departament de Treball, Afers Socials i Família. És només per autònoms persona física (no la poden sol·licitar treballadors autònoms socis de societats mercantils, cooperatives o societats laboral, treballadors autònoms col·laboradors ni membres d’òrgans d’administració de societats). S’ha d’acreditar una reducció dràstica i involuntària de la facturació, i sempre que figurin d’alta en activitats de les que les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin d’altres fonts alternatives d’ingressos.

Prestació per cessament de l’activitat per autònoms

Dret a 1 mes d’atur o fins que duri l’estat d’alarma. No s’ha de fer la baixa a la Seguretat Social ni a Hisenda. Es tramita directament a la Mútua d’Accidents de Treball i Malalties Professionals que cada persona autònoma té contractada. No es pagaran cotitzacions a la seguretat social mentre duri la prestació i es percebrà l’equivalent 70% de la base reguladora (un mínim de 661€) per a les persones autònomes amb activitats que les autoritats sanitàries han decretat el tancament o que, sense haver de tancar, hagin perdut com a mínim el 75% de la seva facturació.

Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)

És una suspensió del contracte laboral de forma temporal o una reducció de jornada laboral durant un període determinat. No és un acomiadament. L’empresa no paga salaris ni la quota patronal a la seguretat social (si té menys de 50 treballadors, i si en té més de 50 paga el 25% de la seguretat social). L’empleat cobra l’atur tant si ha cotitzat per poder rebre la prestació per desocupació com si no. Es tramita telemàticament al Departament de Treball, Afers Socials i Família.

Ajornament del pagament d’impostos a l’Agència Tributària

Ajornament del pagament d’impostos a l’Agència Tributària fins a 6 mesos (els 3 primers sense interessos). Concretament, ajornament de les declaracions-liquidacions i autoliquidacions que tinguin un termini de presentació i ingrés des del 13 de març fins al 30 de maig de 2020, ambdós inclosos. Per tant, inclou les declaracions del 1r trimestre de 2020. Es tramita telemàticament a l’Agència Tributària.

Finançament via ICF-Avalis

Són préstecs amb avals públics del ICF i d’Avalis, fins un màxim del 80% de l’import del préstec per operacions d’entre 50.000€ i 2,5 milions d’euros. Es tramita directament amb les entitats financeres.

Finançament via ICO

L’ICO ha aprovat una línia de 10.000 milions d’euros per facilitar liquiditat a les empreses, especialment pimes i autònoms. Pendent de desplegament en els propers dies i es tramitarà directament a les entitats financeres.