La Generalitat premia el projecte ALMIA d’Almatret

La Generalitat de Catalunya ha concedit la distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària en la modalitat de premi col·lectiu al projecte ‘ALMIA: Model de formació en comunicació científica en el Grau en Enginyeria i de l’Energia i Sostenibilitat. Construint ponts entre la ciència i la societat’. La distinció està dotada amb 20.000 euros, que l’equip vol destinar a desenvolupar nous projectes d’innovació i millora docent en el marc del Grau en Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat de l’Escola Politècnica Superior de la UdL.

El model de formació ALMIA té per objectiu principal potenciar les competències de comunicació dels estudiants del Grau en Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat de la UdL. El projecte està desenvolupat per un equip multidisciplinar liderat per la Dra. Luisa F. Cabeza, amb la col·laboració del coordinador del Grau, el Dr. Eduard Gregorio i professorat de la Facultat d’Educació encapçalats per la Dra. Isabel del Arco.

Els responsables del projecte premiat destaquen la necessitat de crear materials i estratègies de comunicació que ajudin a una major sensibilització social cap a una ciència ciutadana. En aquesta línia, remarquen la importància de la comunicació científica com a transmissora i socialitzadora del coneixement per contribuir a “apoderar la comunitat i aconseguir una major comprensió i adaptació al nou model energètic basat en un ús racional dels recursos”. El premi suposa un revulsiu important pel desplegament del projecte ALMIA i la consolidació del treball entre professorat i recercadors de les diferents disciplines i de diverses etapes educatives.

La distinció Jaume Vicens Vives al projecte ALMIA i, en concret, a la seva branca formativa i social, suposa un pas més en la consolidació de la iniciativa que ha de convertir el municipi d’Almatret (Segrià) en un referent en l’ús i gestió de les energies renovables aplicades a la totalitat del municipi. Per l’Ajuntament d’Almatret, ALMIA és el principal projecte de desenvolupament local a nivell mediambiental, en matèria d’ocupació i de treball del foment turístic.

Sobre el projecte ALMIA

ALMIA cerca convertir Almatret en el primer municipi d’Espanya en ser sostenible energèticament. Entre les diferents actuacions previstes hi ha el Centre d’Interpretació de les Energies que es preveu tenir enllestit al 2021. Aquest projecte compta amb subvencions del PUOSC i els FONS FEDER en el marc del programa Paisatges de Ponent del Patronat de Promoció econòmica de la Diputació de Lleida.

El projecte representa un pas endavant en la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de noves tècniques que condueixin al consum zero de recursos finits poc respectuosos amb el medi ambient.

Més informació: http://almiaenergy.com/