El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que la corporació, juntament amb el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya i la Universitat de Lleida (UdL), implantarà el regadiu aquest estiu per iniciar la plantació a la tardor
El cultiu experimental de tòfones se sumarà al d’ametllers, que es posarà en marxa amb l’objectiu d’obtenir rendibilitats i produccions elevades amb una dotació d’aigua mitjana
La Diputació de Lleida donarà un nou impuls a les accions que desenvolupa des de fa anys per tal de fomentar la producció de tòfones com a complement de les activitats agrícoles i ramaderes amb la implantació d’un cultiu experimental d’aquest producte a la seva finca de Maials.
Així ho ha anunciat aquest dimecres, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en el transcurs de la visita que ha fet als camps de cultiu de tòfona de la Masia Massanés Casa Rural, situada al municipi de la Baronia de Rialb (Noguera).
Reñé ha explicat que aquest assaig es farà amb l’objectiu d’estudiar les possibilitats del cultiu de tòfones i “ajudar els productors amb noves experiències tècniques”.
“Es tracta d’un producte excepcional que ha demostrat la seva viabilitat, ja que complementa les activitats agrícoles, ramaderes i de turisme rural”, ha puntualitzat el president de la Diputació de Lleida.
Aquest cultiu experimental de tòfones se sumarà al projecte pilot de cultiu d’ametllers que també es posarà en marxa a la finca de Maials amb l’objectiu d’obtenir rendibilitats i produccions elevades amb una dotació d’aigua mitjana d’entre 3.000 i 4.000 metres cúbics per hectàrea.
Reñé ha explicat que el regadiu s’implantarà a la finca de Maials durant l’estiu per tal que a la tardor es pugui començar a planificar la plantació tant dels ametllers com de les alzines.
Actualment, la Baronia de Rialb compta amb unes 50 hectàrees i una desena de productors que es dediquen a aquest cultiu. No obstant això, el seu alcalde, Pere Prat, calcula que el municipi disposa de 1.000 hectàrees susceptibles de ser plantades amb tòfona, especialment la part del nord que és la més despoblada, però amb les millors condicions per aquest tipus de producció.
La Diputació de Lleida ja va realitzar diferents actuacions per promoure el cultiu de tòfones mitjançant convenis que van propiciar el manteniment i seguiment de parcel•les de demostració a Montcortés de Segarra (Segarra), Lladurs (Solsonès) o Bellaguarda (Garrigues), entre d’altres.
El president de la Diputació de Lleida ha fet aquest dimecres una visita institucional a la Baronia de Rialb, que s’ha iniciat a l’Ajuntament del municipi, on ha estat rebut per l’alcalde i president del Consell Comarcal de la Noguera, Pere Prat.
Després d’una reunió de treball, han visitat la Casa de Colònies de la Torra i el seu entorn i posteriorment els camps de cultiu de tòfona de la Masia Massanés Casa Rural, on han estat rebuts pel propietari de la masia, Josep M. Vilella, i pel productor de tòfona del municipi i propietari de la Masia Perdigués, Eugeni Inglavaga, amb qui han visitat els terrenys.
A la visita també ha assistit la diputada Maria Antònia Pubill.
La Baronia de Rialb, 12 de març de 2014
Font: Diptuació de Lleida