Experiències d’allotjament en construccions de Pedra Seca

Cartell de la jornada PATT, sis de juliol, a Torrebesses

Des de la Comunitat de municipis del Segrià Sec, conjuntament amb l’Associació Leader de Ponent, ens complau presentar-vos una nova jornada PATT “Experiències d’allotjament en construccions de Pedra Seca. Innovem?” que es celebrarà a Torrebesses, el proper sis de juliol, al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca.

Al Segrià Sec tenim el privilegi de disposar d’un ampli patrimoni de construccions de Pedra Seca. Aquestes construccions responen a les necessitats de les activitats derivades de la pràctica de l’agricultura, on la inexistència de tecnologia comportava que la vida al camps fos més perllongada i sacrificada que avui en dia. Amb l’arribada de la tecnologia, i la prosperitat que aquesta ha comportat, s’ha observat com tot aquest patrimoni ha anat quedant en desús amb el risc que això comporta.

La manca d’ús d’aquest tipus de construccions ha derivat, en nombroses ocasions, en la deixadesa i descuit pel que fa a la seva conservació, fet que acaba derivant, en el pitjor dels casos, amb la seva desaparició. Així doncs, entenem que la causa principal de la desaparició del nostre patrimoni de construccions de Pedra Seca és la seva manca d’ús i conseqüentment l’inexistent valor econòmic que ostenten a avui en dia les construccions de Pedra Seca.

Per aquest motiu des de la Comunitat de municipis del Segrià Sec seguim treballant en la implementació del Pla Estratègic i Econòmic del Segrià Sec, on la revalortizació del patrimoni és una de les línies estratègiques a implementar amb l’objectiu d’augmentar la nostra oferta i infraestructura turística i consolidar el Segrià Sec com un destí òptim de turisme de proximitat. Pensem que el fet d’aprofitar les nostres construccions de Pedra Seca i estudiar la possibilitat de realitzar-he experiències d’allotjament ens aportaria un seguit d’aspectes molt interessants:

  1. Promocionem la conservació de les nostres construccions de Pedra Seca.
  2. Augmentem l’oferta d’allotjament del Segrià Sec.
  3. Donem un valor econòmic a un bé que avui en dia l’ha perdut.
  4. Oferim una experiència d’allotjament força innovadora a casa nostra.
  5. Promocionem experiències úniques al nostre territori donant a conèixer la importància de l’agricultura i el modus vivendi que aquesta comporta.
  6. Obrim les portes a que els hostes coneguin la nostra de ser i existir fins a dia d’avui.

A la jornada comptarem amb l’exemple d’experiències similars, que ja es duen a terme en altres indrets de la geografia catalana, com “Barraca entre vinyes” ,a Avinyonet del Penedès, i “Barraca de Salvador” de Deltebre. Per acabar, comptarem amb la presència de Juanjo Pérez, consultor en desenvolupament econòmic de l’empresa DEL Consultors, SL. on realitzarem un exemple d’estudi de viabilitat econòmica d’una experiència d’allotjament.

Esperem que aquesta jornada sigui del vostre interès i que en puguem parlar plegats el proper dijous, dia sis de juliol, al Centre d’interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.

Recordeu que us podeu inscriu-re a la jornada enviant un correu a info@segriasec.com

Us hi esperem!