El passat dijous 28 de setembre es celebrà, a Sarroca de Lleida, la jornada PATT titulada: Per què i com augmentar el valor dels nostres productes agroalimentaris.
La jornada organitzada per la Comunitat de municipis del Segrià Sec conjuntament amb l’associació Leader de Ponent va comptar amb la intervenció de diversos productors del territori com: Montserrat Martínez del molí d’oli Simbionatur, de Sarroca de Lleida; Josep Maria Escribà, de Camins de Verdor, Belianes; Adrià Dalmau, de nousegons, Arbeca; Martí Terés de Oleum Flumen, Vinaixa; Eduard Pons del Grup Clos Pons, Albagés; i Jordi Castelló de Mel be happy, de Juncosa. La cloenda de la jornada fou a càrrec de Sr. Ferran de Noguera Cap dels serveis territorials del DARP a Lleida.
De la jornada se’n van poder extreure diverses idees i estratègies interessants per donar valor als nostres productes:
En primer lloc, els ponents coincidien en que el territori garriguenc té les condicions òptimes per poder elaborar uns productes de primera qualitat, que permetrien als diversos sectors agroalimentaris destacar per damunt dels mercats comuns internacionals. Uns mercats en els quals és impossible competir, a llarg termini, degut a la orografia del territori que no permet la producció de grans quantitats en comparació a d’altres zones productores d’olivera. Per tant, davant d’aquest fet només ens queda destacar per la qualitat i valor dels nostres productes. Cal una aposta decidida per la qualitat enfront de la quantitat.
En segon lloc, també es parlà de la construcció del relat al voltant dels nostres productes. És imprescindible que els productors transmetin la passió del seu ofici en la comercialització del producte, a més a més, d’explicar la motivació i la història de l’ofici que es desenvolupa. Es tracta d’explicar perquè som diferents a la resta i també de destacar les diferències entre nosaltres, ja que aquest fet ens dona diversitat i riquesa. A través d’aquest punt també s’abordà la costum dels productors del territori de considerar-se competència entre ells, un error segons el ponents, ja que la existència de diversos productors que elaboren productes de qualitat és bo per al territori, ja que el situa al mapa. És necessari que el sector privat comenci a teixir una xarxa de cooperació per poder enfortir els diversos sectors respecte als d’altres territoris. Es posa com a exemple les bones sinergies que s’han desenvolupat al sector del vi, i el creixement que ha fet aquest en els darrers anys.
Per últim, també es debati sobre el model actual de la industria agroalimentària i les conseqüències d’aquest sobre les xifres demogràfiques a les zones rurals, que estan en caiguda lliure, degut al poc atractiu i la manca d’oportunitats existents als municipis garriguencs i del Segrià Sec. Els ponents afirmaven que cal reivindicar la dignitat dels qui treballen la terra i exigir unes condicions de vida i treball dignes. Aposten per recuperar l’autoestima dels ponentins/es i creure’ns d’una vegada per totes el nostre potencial, que el tenim. Si més no tots coincidien que aquesta era la tasca més difícil a dur a terme, ja que no existeix la fórmula màgica.
En definitiva:
- Qualitat enfront de quantitat.
- Un bon relat al voltant del nostre producte.
- Passió, rigor i professionalitat en l’elaboració.
- Venta de proximitat, en petit format i al detall. Barcelona com a principal destinació de ventes.
- Bona estratègia de comercialització i professionalitzada.
- Cooperació enfront de competència. Importància del treball en xarxa i la promoció conjunta.
- Diversificació dels propis productes per fomentar-ne el coneixement, la cultura i les possibles combinacions d’aquests.
- Recuperar la nostra autoestima i creure en el nostre potencial.