La Vilaclosa de Maials

Podeu fer el recorregut a peu per la Vilaclosa i anar ampliant la informació mitjançant els codis QR que us anireu trobant en una cartells informatius.

La Vilaclosa de Maials, l’origen de la vila

La Vilaclosa de Maials és un conjunt urbà que, malgrat l’abandonament dels darrers anys, conserva un notable i evocador caràcter medieval: vells portals, carrers antics amb portals d’estil gòtic tardà i renaixentista, arcs ogivals, portes adovellades amb bordons de fina composició, balconades, nínxols que contingueren imatges devotes, escuts nobiliaris i ensenyes de la menestralia d’antany, entre d’altres.

L’antiga Vilaclosa

La primitiva Vilaclosa era tancada per una muralla de la qual encara hi ha restes, si bé en gran part corresponen a la reforma que es féu del recinte antic en el moment de bastir la nova muralla que protegí el barri nascut a partir del segle XV. S’accedia al nucli original per dues portes. Pel sector nord, pel portal de la Costa que va ser refet al final de l’edat mitjana i encara se’n conserva el costat esquerre, amb l’arrencada d’un arc adovellat de mig punt. Al costat meridional hi devia haver una altra portal, segurament el principal, ja que era la part més accessible. Aquesta porta s’anomenà Porta Vella en bastir-se’n un altre 100 més a l’est, el Portal Nou que esdevindria l’accés principal a partir del segle XIV. El Portal Nou era flanquejat per dues torres de les quals hi ha restes en mig de les cases.
A l’oest de la Porta Vella es conserva un tram de la muralla primitiva, modificat al llarg del temps, el qual és un dels testimonis millor conservats de la vella fortificació. S’hi veuen algunes filades de carreus posats al llarg, de mida més gran que els de la muralla baix-medieval. Al nord-oest d’aquesta muralla hi ha una torre construïda amb carreus encoixinats a les cantonades, cosa que ajuda a datar l’obra al segle XIV.
Maials s’ajusta al model d’assentament medieval. Castell a la part alta, església a un nivell inferior, cases per la solana i muralla de tancament de tot el nucli.

Al nord-oest del nucli urbà

Mapa de la Vilaclosa

vilaclosa (16)vilaclosa (19) vilaclosa (27)

Deja un comentario