Torrebesses

Torrebesses és un poble amb un ric i cuidat patrimoni monumental. Qeuda situat venint de Lleida a la banda esquerra de l’Eix de l’Ebre, la C12, i està envoltat d’aljubs, cabanes i construccions de pedra seca.

Sols entrar pel Carrer Major ja veureu la quantitat de cases de pedra, moltes d’elles amb gran història i de remarcable interès. En arribar a la Plaça dels Pagesos trobareu l’Església Nova, de la qual diuen “va matar el fred”, un edifici de grans dimensions que va quedar a mig construir. No us esteu de preguntar a algun veí el perquè mentre us deixeu sorprendre per la feina feta i imagineu les dimensions que aquesta obra preveia.

A la vora de l’església hi trobareu el Palau Renaixentista de la Casa Gort. Actualment és privat i no es pot visitar, tot i que no més la façana ja és ben significativa de la riquesa d’aquesta casa, i el qual és un dels pocs de la província. Seguint amunt, entre carrerons d’estil medieval i cases pairals ben conservades, trobareu el Museu Josep Jané i Periu, obert els caps de setmana i el qual presenta una col·lecció d’estris de la pagesia, la llar i altres objectes històrics del poble.

Al final del carrer trobareu l’Església Romànica de Sant Salvador, dins la qual hi ha el Retaule, de pedra policromada i del Segle XIV, amb un incalculable valor històric i cultural.

Des d’allà, cap a la Plaça de la Vileta, s’arriba al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca (CIPS), on us poden explicar moltes coses interessants sobre aquestes construccions tradicionals. Demaneu-hi per les rutes organitzades, les quals tant pel poble com pel terme, donen a conèixer l’enorme patrimoni de Torrebesses.

Al costat del Centre s’hi alça la Casa Castell d’Escala Dei, un monumental edifici de tres plantes, protegit a nivell de Bé Cultural d’Interès Nacional i on recentment s’hi ha obert un hotel rural.

  • Imatges
  • Mapa
  • Festes i tradicions

Recull de fotografies de Torrebesses

Mapa de Torrebesses

Festa de les dones i el carnaval pels vols de febrer i març.

Festes Majors:

Festa Major d’hivern: Sant Sebastià, el 20 de gener.

Festa Major d’estiu: Sant Salvador, el 6 d’agost.

Altres festes:

Passatge del terror. A finals d’octubre.

Festa de la primavera. Primera quinzena de març.