Fira de l’Oli Verd de Maials

La primera notícia documentada que s’ha trobat sobre les fires de bestiar a Maials data de l’any 1865, encara que es possible que tinguin els seus orígens als voltants de 1820. Aquestes Fires se celebraven els tres primers dies d’abril i el tercer dissabte de novembre, i eren organitzades per l’Ajuntament, el qual cobrava els seus drets municipals.

Amb la recaptació es pagaven el sous del guàrdies que vigilaven el bestiar i les parades. Els anys en que més importància va tenir la Fira foren entre 1877 i 1890,  en els quals s’utilitzaven entre 14 i 19 guàrdies per la vigilància, i desprès de pagar-los l’Ajuntament encara recaptava entre 300 i 400 pts a la Fira d’abril, i entre 150 i 200 a la de novembre.

La Fira de Maials tenia un abast intercomarcal degut a la bona situació del poble, en una cruïlla de camins i carrerades, però a partir de finals del segle XIX la Fira va anar perdent concurrència i progressivament el poble la va deixar d’organitzar.

No va ser fins l’any 1998 quan es decideix tornar a impulsar la fira de tardor, amb temàtica centrada en l’oli d’oliva extra verge de la població. La fira, coneguda com la Fira de l’Oli Verd, ha esdevingut un punt de trobada de referència pels maialencs i els habitants dels pobles del voltant, on es donen a conèixer tot tipus de productes relacionats amb l’agricultura, la gastronomia local i productes de tota mena, a més de xerrades informatives, activitats esportives, lúdiques… tot en un ambient acollidor i de popular festa.

El 2017, la fira va arribar a la vintena edició. Els darrers anys hem estat treballant per professionalitzar la fira i donar més importància als productors de productes agroalimentaris del territori. Així doncs, en les darreres edicions la Fira ha comptat amb més de cinquanta expositors i es calcula que hi passen més de 10.000 persones.

També hem treballat per oferir una oferta amplia d’activitats per als més petits amb l’objectiu que la seva estada sigui més entretinguda. A més a més, hem habilitat un espai de “showroom” amb l’objectiu que els expositors puguin realitzar demostracions i tasts dels seus productes, d’aquesta manera els podreu degustar en primera persona. Només dir-vos que tenim alguna sorpresa preparada en aquest aspecte que segur que la trobareu deliciosa.

Com de costum també comptem amb l’organització de diverses jornades tècniques al voltant del món de l’oli i de l’agricultura per tots i totes aquelles que us vulgueu endinsar en el món de la cultura de l’oli i esdevenir uns entesos del tema. Podreu realitzar un tast d’olis dirigit per un membre del panell de tast oficial de Catalunya i conèixer les seves propietats terapèutiques i medicinals.

Us adjuntem el programa de la darrera edició de la Fira de l’oli verd de Maials:

 

Mes informació sobre la Fira de l’Oli Verd

Ajuntament de Maials
Pl. Constitució 5
Maials, 25179 Lleida
973 130 004
www.maials.cat

2 thoughts on “Fira de l’Oli Verd de Maials

  1. Pingback: Camins de l'or líquid - Descobreix el Segrià Sec

  2. Pingback: XVIII Fira de l'Oli Verd de Maials - Descobreix el Segrià Sec

Comments are closed.