La Vall Major

Endinsat a la Vall Major i descobreix l’encant del nostre territori

La Vall Major és un recorregut entre Sarroca de Lleida i Torrebesses, el qual us ofereix una rica mostra del paisatge rural del Segrià Sec, en el qual podreu descobrir un bon nombre de construccions de pedra seca com aljubs, masos de volta, cabanes, pous i basses.

Podeu iniciar la ruta indistintament des de Sarroca o bé Torrebesses. Si comenceu a Sarroca, el punt de sortida és a la Plaça de l’Església, des d’on es pot aprofitar per tenir una bona vista del terreny des del Castell. Si comenceu a Torrebesses, recomanem començar pel Centre d’Interpretació de la Pedra Seca. La ruta no té pèrdua, ja que en tot moment segueix l’antic mur de pedra què marcava el camí que antigament unia els dos pobles.

El recorregut és molt pla i els camins estan perfectament adaptats per circular-hi amb bicicleta de muntanya, a peu o en vehicle tot terreny. És una ruta planera (podeu veure el perfil d’elevació), amb una pendent mitjana entorn l’1%, de manera que és totalment accessible a tots els públics.

Les construccions de pedra seca són un dels elements més interessants del recorregut. Aquestes es troben arreu de la Vall Major, i se’n conten més de 40 en diferents estats de conservació. És especialment notable el propi mur que marca el camí, però també els nombrosos pous, masos i alguns aljubs.